Woord en Beeld, Leerwoordenboek voor anderstaligen

Woord en Beeld, Leerwoordenboek voor anderstaligen

Datum: 19 februari 2019

Beschrijving:

Bespreking/recensie uit LM#8 2018

B. Scarione, 2018, Uitgeverij Boom, 167 pag., € 27,50, ISBN 9789024408320

Als je Nederlands als nieuwe taal leert, is een woordenboek onmisbaar. Vaak gebruiken taalleerders online woordenboeken, en vinden ze alleen de vertaling of beschrijving van het woord dat is ingetypt. Papieren woordenboeken geven meer informatie over het gebruik van een woord, maar voor som- mige anderstaligen is het lastig om het woord te vinden in een alfabetische lijst. Het boek Woord en Beeld is een thematisch woordenboek dat de betekenis en relatie van woorden laat zien met heldere, kleurrijke afbeeldingen. Thema’s zoals eten, tijd en werk zijn afgebeeld en voorzien van woorden, korte voorbeeldzinnen, een stukje grammatica en een leestekst. Achter in het boek is een overzichtelijke index te vinden.

Woord en Beeld is niet het eerste beeldwoordenboek dat op de markt komt. Onder andere van Dale en Intertaal bieden beeldwoordenboeken waarin, zeker in vergelijking met Woord en Beeld, gedetailleerdere tekeningen staan. Deze beeldwoordenboeken bevatten over het algemeen ook meer woorden (Van Dale pocket 6000 woorden, Woord en Beeld ± 850) en zijn beschikbaar in verschillende vertalingen. In Woord en Beeld wordt alleen Nederlands gebruikt. Het boek valt op door de eenvoudige tekeningen in frisse kleuren. Een pluspunt is dat niet alleen concrete begrippen zoals citroen, klok en hand begrijpelijk zijn afgebeeld, maar ook relaties: broer, beter en abstracte begrippen zoals maar en misschien.

Volgens de tekst op de achterflap is het boek bedoeld als aanvulling op NT2-lesmateriaal, zowel voor net-gealfabetiseerden als laagopgeleide anderstaligen. De opzet met voorbeeldzinnen, grammaticablokken zonder het gebruik van termen en het gebruik van afbeeldingen is terug te leiden naar de Delftse methode, een bekende NT2-leergang waarvoor de auteur van Woord en Beeld meerdere lesboeken heeft geschreven. Omdat Woord en Beeld geen opbouw in moeilijkheidsgraad heeft, kunnen de thema’s bij elk gespreksonderwerp worden ingezet. Naast de afgebeelde woorden kunnen er ook nieuwe woorden bij het thema worden bedacht, meervouden en werkwoordsvormen worden gemaakt en klemtonen worden onderstreept. Hierdoor is Woord en Beeld zeker ook geschikt voor (anderstalige) kinderen en jongeren die hun woordenschat willen uitbreiden.

Al met al is Woord en Beeld, juist door zijn overzichtelijkheid en heldere afbeeldingen, een prettige aanvulling voor beginnende taalleerders van uiteenlopende leeftijd en taalachtergrond.

Marieke Goedegebure-Hulshof – Taaltrainer en logopedist

Over ons

De NVLF is dé beroepsvereniging van en voor logopedisten in Nederland. We behartigen de belangen van alle 6000 leden die bij ons zijn aangesloten.

NVLF
Postbus 75
3440 AB Woerden

E: logopedie@nvlf.nl
W: www.nvlf.nl
T: 0348-457070

Social media

Contact

Performis BV verzorgt in opdracht van de NVLF de plaatsing van rubrieksadvertenties in Vraag & Aanbod. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.

Performis BV
Postbus 2396
5202 CJ 's-Hertogenbosch

E: vraagenaanbod@performis.nl
W: www.performis.nl
T: 073-6895889