Verdiepingscursus dyslexie

Verdiepingscursus dyslexie

Bedrijf: Logopediepraktijk de Waal

Datum: 15-03-2019 - 09:00u tot 15-03-2019 - 17:00u

Plaats: Hoogerheide

Link: https://logopediedewaal.nl/

Beschrijving:

Dyslexie: Moderne Vreemde Talen, close reading (verdiepend lezen) en studerend lezen. De kracht van gevisualiseerde klanken binnen jouw therapie en op school.

In deze verdiepingscursus dyslexie leer jij hoe je je leerlingen (vanaf groep 1 tot en met het VO) naar verdiepend lezen, ook wel close reading genoemd, kunt leiden. In het onderwijs staan vooral de leesstrategieën centraal maar nieuwe inzichten laten zien dat begrijpend luisteren en lezen ook anders en beter kan. We gaan praktisch aan de slag zodat je met een nieuwe vaardigheid en praktische voorbeelden naar huis gaat en de volgende dag werkt volgens de meest recente inzichten.

Leerlingen met dyslexie moeten heel wat struikelblokken overwinnen bij het leren van een
vreemde taal. In het onderwijs domineert momenteel een “natuurlijke” en communicatieve, nauwelijks gestructureerde aanpak. Sommige leerlingen hebben echter vooral baat bij een directe, gestructureerde, systematische en multisensoriële instructie van het regelsysteem van een taal en het is deze instructie die jij, gekoppeld aan de taal (Engels, Frans of Duits) van jouw keuze, die dag zal inoefenen. Omdat ook logopedisten en remedial teachers de boot niet mogen missen in dit digitale tijdperk oefen je met effectieve overhoorprogramma’s en wordt compenserende dyslexiesoftware kritisch besproken. Je leert ook hoe je kan werken in een online classroom zodat je leerlingen online kan remediëren.

Aan het eind van de cursusdag worden volgende leerdoelen bereikt:

 • Je weet wat verdiepend lezen is en je kunt dit op elk niveau (van groep 1 tot en met het VO) toepassen. Je las voorafgaand aan de cursus het boek Close Reading, Diane Lapp e.a., en rondde met succes de daaraan verbonden thuisopdracht af waaruit blijkt dat je deze lectuur bestudeerde. De huiswerkopdracht is nodig voor het behalen van de geaccrediteerde punten.
 • Je krijgt praktische tips voor het verbeteren van de technische leesvaardigheid van het Engels, het Frans en het Duits.
 • Je kan jouw leerlingen, bij het leren van een moderne vreemde taal, remediëren met een directe, gestructureerde, systematische en multisensoriële instructie van het regelsysteem van het Engels, het Frans of het Duits en gaat praktisch aan de slag met de taal (talen) van jouw keuze.
 • Je las voorafgaand aan de cursus het boek: ‘Dyslexie en moderne talen’ van Wim Tops en Gitte Boons. Je rondde met succes de daaraan verbonden thuisopdracht af waaruit blijkt dat je deze lectuur bestudeerde. De huiswerkopdracht is nodig voor het behalen van de geaccrediteerde punten.
 • Je weet welke fonologische deelvoorwaarden je moet trainen in relatie tot het leren van vreemde talen.
 • Je verdiepte je tijdens de cursus in het compenserend gebruik van de computer nl. de spellingcontrole en voorleessoftware.
 • Je kunt werken met effectieve overhoorprogramma’s.
 • Je kunt met de leerling op zoek gaan naar effectieve leerstrategieën en behoedt de leerling voor foute compenserende leerstrategieën.
 • Je krijgt veel praktische tips en verwijzingen naar nuttige websites en oefenmateriaal.
 • Je weet welke strategieën je kan inzetten bij het leren van nieuwe woorden.
 • Je leert ook hoe je een online classroom kan aanmaken en hoe je daarmee leerlingen vanop afstand kan remediëren en helpen bij prangende vragen.
 • De sleutelwoorden van deze cursus zijn: verdieping, strategieën, directe instructie, fonologie.

Emmanuelle de Waal:

Emmanuelle is logopedist, remedial teacher, dyslexiespecialist en auteur van de Fonemische handboeken waarin de Pratende Letters de hoofdrol spelen. Zij is werkzaam binnen de vrije vestiging in Nederland en België. Emmanuelle zal dertig jaar ervaring met je delen.

De cursus:

Datum: 15 maart 2019.
Tijdstip: 09.00 uur tot 17.00 uur (aanwezig 08.45 uur)
Prijs : € 297,– incl. BTW per persoon, incl. koffie, thee en lunch.
Locatie: Concordia, Kerklaan 3, 3828EA Hoogland (Amersfoort)
Accreditatie: 54,5 punten
Inschrijven via: info@logopediedewaal.nl onder vermelding van
Cursus dyslexie- Vreemde talen 15 / 03

Over ons

De NVLF is dé beroepsvereniging van en voor logopedisten in Nederland. We behartigen de belangen van alle 6000 leden die bij ons zijn aangesloten.

NVLF
Postbus 75
3440 AB Woerden

E: logopedie@nvlf.nl
W: www.nvlf.nl
T: 0348-457070

Social media

Contact

Performis BV verzorgt in opdracht van de NVLF de plaatsing van rubrieksadvertenties in Vraag & Aanbod. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.

Performis BV
Postbus 2396
5202 CJ 's-Hertogenbosch

E: vraagenaanbod@performis.nl
W: www.performis.nl
T: 073-6895889