Suus en Luuk doen de dagelijkse dingen

Suus en Luuk doen de dagelijkse dingen

Datum: 19 februari 2019

Beschrijving:

Bespreking/recensie uit LM#8 2018

D. Baarda & M. Krommendam-Wiegertjes, 2018, ideaLOGO, € 29,95

Dit spel is een goede aanvulling op alle materialen van Suus en Luuk. Het bestaat uit 18 sets kaarten (zowel in een Suus/zij als Luuk/hij versie) waarin dekinderen worden uitgenodigd om te praten over allerlei dagelijkse activiteiten en dingen. De Suus en Luukkaarten kunnen in combinatie met elkaar worden gebruikt.

Achterop de (Luuk)kaarten staan woorden en woordenschatsuggesties, die bij het thema passen, waarbij gebruik is gemaakt van de BAK-lijsten, de streeflijstwoordenschat, en de Leen van den Dungen 1001 woorden. Achterop de Suuskaarten staan diverse vragen om het gesprek te starten waaronder de taal-denkvragen, waarbij gedacht wordt aan de volgorde van handelingen, benoemen en verwoorden van verschillen, oefenen van hij/zij en de bezittelijk voornaamwoorden. In de handleiding staat een heldere beschrijving op welke wijze de kaarten kunnen worden gebruikt. Daarnaast is de taal onderverdeeld in 7 ontwikkelingscategorieën, vanaf middenpeuterleeftijd (ca.3 jaar) tot en met midden groep 3. Dit is een prettige leidraad om de doelstellingen tijdens de behandelingen te bepalen.

Ik ben met Suus en Luuk aan de slag gegaan in zowel het speciaal onderwijs als in de eerstelijnspraktijk. In eerste instantie willen de kinderen alleen benoemen. Door de vragen, de spelvorm en door de inbreng van de gespreksleider, worden zij uitgedaagd om actief deel te nemen en zo een dialoog aan te gaan. Ze vertellen en ontdekken al doende de onderliggende relaties en samenhang. Sommige ouders kwamen met hun eigen input, waardoor er een transfer naar de herkenbare situaties thuis werd gemaakt.

Ik vind het dan ook leuk om van de ouders te horen, dat de kinderen er met hen op terug kwamen.

Dit spel is heel goed te gebruiken in combinatie met de andere materialen van Suus en Luuk: ‘vertel het maar’, ‘ontdek maar’ en ‘bekijk het maar’. Ook voor kinderen in het speciaal onderwijs is Suus en Luuk heel herkenbaar en dus uitstekend te gebruiken.

Véronique van Gogh-Schoenmakers – logopedist – dyslexiespecialist

Over ons

De NVLF is dé beroepsvereniging van en voor logopedisten in Nederland. We behartigen de belangen van alle 6000 leden die bij ons zijn aangesloten.

NVLF
Postbus 75
3440 AB Woerden

E: logopedie@nvlf.nl
W: www.nvlf.nl
T: 0348-457070

Social media

Contact

Performis BV verzorgt in opdracht van de NVLF de plaatsing van rubrieksadvertenties in Vraag & Aanbod. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.

Performis BV
Postbus 2396
5202 CJ 's-Hertogenbosch

E: vraagenaanbod@performis.nl
W: www.performis.nl
T: 073-6895889