Gebaren op maat Fotoboekjes

Gebaren op maat Fotoboekjes

Datum: 19 oktober 2018

Link: https://www.gebarenopmaat.nl

Beschrijving:

Bespreking/recensie uit LM#7 2018

D. Jongejan-Bruins, 2017, Gebaren op maat, 18 pag., € 14,90, ISBN 9789082742718

Via www.gebarenopmaat.nl zijn de fotoboekjes ‘Pop in bad’ en ‘Eten met opa’ verkrijgbaar. De fotoboekjes van gebarenopmaat zijn leuk om in te zetten tijdens de behandeling bij kinderen met een jonge taalleeftijd of voor ouders/ begeleiders die bijvoorbeeld net starten met het gebruik van ondersteunende gebaren. De boeken zijn gemaakt van stevig karton. De verhalen hebben een eenvoudige en logische opbouw en bespreken onderwerpen binnen de belevingswereld van het jonge kind. De situaties op de foto’s zijn herkenbaar en emoties zijn duidelijk te zien. Ik hoop op meer uitgaves van deze reeks, omdat het niveau precies aansluit bij mijn doelgroep. Ik kan me echter ook goed voorstellen dat ik het zou inzetten bij kinderen met een TOS of ASS. Soortgelijke voorleesboekjes (met gebaren) zijn er wel, maar juist met illustraties in plaats van foto’s.

Bij ‘pop in bad’ wast een meisje samen met haar moeder een pop, hierbij wordt alles nat. ‘Eten met opa’ gaat over opa die waarschijnlijk een middagje op zijn kleinzoon past. Er wordt gegeten en gedronken, maar ook gespeeld, gelachen, en een boek voorgelezen. Mijn leerlingen (uit groep 0) reageerden enthousiast op het voorlezen en de herkenning van de voorwerpen en situaties leverden soms zelfs een klein gesprekje op.

De lay-out is fris, de foto’s zijn modern en de opbouw is eenvoudig. Op de rechter pagina’s staat telkens één duidelijke, vrolijk gekleurde foto. Op de linker pagina’s staat geschreven tekst, in enkelvoudige zinnen met dikgedrukte (doel)woorden. Boven de tekst zien we geïllustreerde kinderen die het gebaar maken voor de dikgedrukte (doel)woorden. De geïllustreerde gebaren vereisen enige basale kennis over het gebruik van ondersteunende gebaren en zijn net zo duidelijk als die van het gebarencentrum.

Hélène Riekwel – logopedist

Over ons

De NVLF is dé beroepsvereniging van en voor logopedisten in Nederland. We behartigen de belangen van alle 6000 leden die bij ons zijn aangesloten.

NVLF
Postbus 75
3440 AB Woerden

E: logopedie@nvlf.nl
W: www.nvlf.nl
T: 0348-457070

Social media

Contact

Performis BV verzorgt in opdracht van de NVLF de plaatsing van rubrieksadvertenties in Vraag & Aanbod. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.

Performis BV
Postbus 2396
5202 CJ 's-Hertogenbosch

E: vraagenaanbod@performis.nl
W: www.performis.nl
T: 073-6895889