De Articulatie Applicatie

De Articulatie Applicatie

Datum: 19 oktober 2018

Beschrijving:

Bespreking/recensie uit LM#7 2018

MTRL VOF, € 34,99, Apple AppStore

Volgens de makers is De Articulatie Applicatie ontwikkeld voor logopedisten door logopedisten.
Met de app kun je 9 spraakklanken oefenen (de klanken die het vaakst fonetisch fout gaan); /d/, /k/, /l/, /n/, /r/, /s/, /sg/, /t/ en /z/. Met de app kun je op verschillende niveaus in de behandeling werken, geïsoleerd en op woordniveau, maar ook op woordgroepniveau, met zinnen en verhalen. De stem is in te stellen op Nederlands of Vlaams. De klanken worden middels 19 verschillende spellen geoefend. MTRL komt voort uit het bekende Logopedia (een Vlaams forum van logopedisten). Dat zie je terug in de app; er is duidelijk kennis van zaken en het is derhalve een zeer complete app voor de beschikbare klanken.

Bij het opstarten van de app krijg je een keuzescherm. Hierop geef je de doelklank, het niveau dat je wilt oefenen en de moeilijkheidsgraad aan, ook geef je desgewenst aan op welke positie je de klank wilt oefenen en al dan niet in clusters. Vervolgens lichten de spelletjes op die voor dat doeleinde geschikt zijn. Erg handig, zo hoef je niet te bedenken of een spel geschikt is voor wat je wilt oefenen, de voorselectie wordt al voor je gemaakt. Er zijn in totaal 19 verschillende spellen beschikbaar, van “pittigheid”, “3 op een rij”, “bingo” tot “verhalen”. In de beschrijving van de app in de appstore staan alle spellen uitgelegd en zo krijg je een goed beeld van wat er zoal in de app zit. Niet alle spellen zijn voor alle klanken, sommige spellen zijn specifiek voor 1 klank, bijvoorbeeld “pittigheid” is de oefening om de start van de tongpunt-/r/ te maken (de bekende pdapda-oefeningen). Het is een goede keus om alle oefeningen al in de appstoretekst te beschrijven, zodat voor aanschaf duidelijk is wat de app inhoudt, en er geen gratis probeerversie van is. In de app zit ook een handleiding waarin de spellen en mogelijkheden worden uitgelegd en bij de instellingen kun je kiezen om woorden al dan niet uit te laten spreken. Mocht je de /r/ willen oefenen, dan kies je voor de Nederlandse stem voor de huig-/r/ en de Vlaamse voor de tongpunt-/r/. Op klankniveau oefenen is in de app alleen mogelijk met de /r/ en /s/, dit vind ik persoonlijk een gemis bij articulatiebehandelingen. Een drilloefening voor alle klanken zou een heel goede aanvulling zijn, die de app veel breder inzetbaar maakt. Bij woordniveau, woordgroepniveau, zinsniveau en verhalen zijn wel alle klanken mogelijk bij de spellen. Bij het niveau “verhalen” zijn het geen verhalen of spontane spraak, maar zijn het langere zinnen met heel vaak de doelklank op verschillende posities en in verschillende variaties.

De app ziet er goed en verzorgd uit, mooie foto’s, heldere kleuren en een fijne intuïtieve bediening. Ik mis alleen de mogelijkheid om de spraak van de patiënt op te nemen zodat patiënten bij zichzelf kunnen discrimineren of ze hetzelfde zeggen als het voorbeeld in de app. Dit is voor mij vaak een onmisbare stap in de behandeling, meestal gaan de patiënten dan pas echt alert reageren op hun eigen spraak. De patiëntjes die er tot dusver mee hebben gewerkt, vinden het een leuke app en werken er graag mee. Er zijn weinig Nederlandstalige apps voor articulatie, dus dit is een echte aanwinst voor de logopedie. Hopelijk komt er in een volgende versie een opnamemogelijkheid, meer klanken, de mogelijkheid om alle klanken ook geïsoleerd te drillen en de mogelijkheid om de klank in spontane taal te oefenen; dan zou de app helemaal compleet zijn!

Esther van Rems-Dijkstra – logopedist

Over ons

De NVLF is dé beroepsvereniging van en voor logopedisten in Nederland. We behartigen de belangen van alle 6000 leden die bij ons zijn aangesloten.

NVLF
Postbus 75
3440 AB Woerden

E: logopedie@nvlf.nl
W: www.nvlf.nl
T: 0348-457070

Social media

Contact

Performis BV verzorgt in opdracht van de NVLF de plaatsing van rubrieksadvertenties in Vraag & Aanbod. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.

Performis BV
Postbus 2396
5202 CJ 's-Hertogenbosch

E: vraagenaanbod@performis.nl
W: www.performis.nl
T: 073-6895889