CanDoCup

CanDoCup

Datum: 19 februari 2019

Beschrijving:

Bespreking/recensie uit LM#1 2019

Little LUCA, €9,99 (incl. btw), http://littleluca.eu/candocup/ 

De CanDoCup is ontwikkeld om de overgang van het drinken uit de borst of fles naar het drinken uit een gewone beker gemakkelijker te laten verlopen.

Daarmee zou de tuitbeker, met zijn bekende nadelen, overbodig worden. De CanDoCup staat stabiel op de tafel vanwege zijn drie poten, die tevens als handvatten worden gebruikt. De rand van de beker is iets naar binnen gebogen. Dit maakt het doseren eenvoudiger.

Mijn ervaring is dat kinderen van ca. 10 maanden de beker eenvoudig kunnen oppakken en naar de mond brengen. Ze kunnen de beker ook zelfstandig weer neerzetten, omdat deze stabiel staat. Het feit dat de beker niet kan omvallen, is in de praktijk een groot voordeel. De naar binnen gebogen rand lijkt inderdaad te helpen bij het leren doseren. Het derde handvat maakt het mogelijk dat de ouder of therapeut helpt met het sturen of doseren, bijvoorbeeld bij ontwikkelende (oog-hand)coördinatie of kracht. De beker is transparant, waardoor de volwassene goed kan sturen.

Een mogelijk nadeel is dat de beker veel ruimte inneemt op tafel en in de vaatwasser. Wel is de beker stapelbaar, wat een voordeel kan zijn op een peutergroep. De beker is niet lekvrij, waardoor deze minder geschikt is voor bijvoorbeeld in de auto. Voor de ontwikkeling van de mondmotoriek is het hoe dan ook aan te raden om af te wisselen tussen verschillende (tuit)bekers en rietjesbekers. De naar binnen gekrulde rand lokt uit tot een overactieve bovenlip. Dit is tevens een argument om de beker vooral te gebruiken als overgang naar een normale beker, en deze te blijven afwisselen met andere bekers.

Maaske Treurniet – logopedist

Over ons

De NVLF is dé beroepsvereniging van en voor logopedisten in Nederland. We behartigen de belangen van alle 6000 leden die bij ons zijn aangesloten.

NVLF
Postbus 75
3440 AB Woerden

E: logopedie@nvlf.nl
W: www.nvlf.nl
T: 0348-457070

Social media

Contact

Performis BV verzorgt in opdracht van de NVLF de plaatsing van rubrieksadvertenties in Vraag & Aanbod. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.

Performis BV
Postbus 2396
5202 CJ 's-Hertogenbosch

E: vraagenaanbod@performis.nl
W: www.performis.nl
T: 073-6895889